SBDC NatInfra def V1 779x430

NATIONALE BIG DATA INFRASTRUCTUUR GEEFT EEN BOOST AAN PRECOMPETITIEF ONDERZOEK

Onderzoekers en bedrijven kunnen beter innoveren als ze gemakkelijk data met elkaar kunnen delen in een veilige omgeving. Om de waarde van gedistribueerde datasets te ontsluiten is een infrastructuur nodig voor het veilig delen van data en high performance computing. TNO, SURFsara en de Universiteit van Amsterdam nodigen partijen uit om aan te sluiten bij dit initiatief en gezamenlijk een nationale Big Data Infrastructuur op te zetten voor de digitale transitie van de toekomst.

 

TNO, SURFsara en UvA zien het belang om een Nationale Big Data Infrastructuur op te zetten om de digitale transitie in gang te zetten. Ze kondigen de eerste stappen aan in deze samenwerking en nodigen anderen uit om aan te haken. Hun visie op een nationale big data infrastructuur is een pre-competitieve gedistribueerde omgeving waar onderzoekers, MKB en grote bedrijven kunnen samenwerken met meerdere domeinen en meerdere partners. Het stelt partners in staat om te innoveren door data te delen in een veilige omgeving.

 

 bigdata infstructuur

Een Nationale Big Data Infrastructuur zal meerdere big data hubs verbinden om zo een werkende omgeving beschikbaar te stellen voor onderzoek en innovatie. De eerste Big Data Hub is vorig jaar gelanceerd bij de Amsterdam ArenA. Volgende hubs worden verkend op het gebied van Smart Industry, Agrifood, Logistiek en Gezondheid. Een Nationale Big Data Infrastructuur biedt high performance computing en het veilig delen van data tussen de hubs. Nationale fondsen moeten worden gealloceerd om publiek-private samenwerkingen te faciliteren en data delen te stimuleren onder voorwaarde van de FAIR principes. Verbindingen met nationale ecosystemen worden gevormd door samen te werken met internationale netwerken zoals ‘the European Open Science Cloud’.

De initiatiefnemers bieden unieke competenties aan via de Nationale Big Data Infrastructuur. TNO verbindt mensen en kennis voor data gedreven innovatie; SURFsara innoveert en ontwikkelt high-end ICT infrastructuur gedreven door uitdagingen in onderzoek en onderwijs; UvA doet onderzoek naar de ontwikkeling van veilige digitale marktplaatsen.

Tijdens het Small Big Data Congress van 5 oktober is deze samenwerking gepresenteerd door de initiatiefnemers.

 

Meer info over de Nationa Big Data Infrastructuur : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron : TNO