Wat is Big Data?

Er zijn veel verschillende definities van big data in omloop. Zo wordt de groei van de hoeveelheid data, databronnen en analysemogelijkheden vaak aangeduid met de term big data. Maar veelal wordt big data omschreven als een hele grote hoeveelheid ongestructureerde data die niet meer te beheren is met bestaande kennis en middelen. Deze definitie vinden wij te beperkt. Daarom hebben we zelf een definitie geformuleerd, die aansluit bij onze aanpak: ‘Big data is een verzamelnaam voor een relatief grote hoeveelheid data.Het woord ‘relatief’ is in deze definitie erg belangrijk. Een klein bedrijf vindt 50 MB data misschien al veel, terwijl een groot bedrijf pas warm wordt van 50 terabyte.

Kansen en mogelijkheden van big data

Steeds meer organisaties verdiepen zich in big data. Daardoor ontstaan vragen als: “Wat kan ik ermee?” of “Móét ik er iets mee?” en “Is het rendabel om erin te investeren? Ons antwoord op al deze vragen is als vanzelfsprekend: ja! Want door (eigen en externe) data te combineren, te analyseren en op een andere manier te gebruiken zijn organisaties in staat veel slimmer en efficiënter beleidskeuzes te maken. Het Big Data Value Center biedt alle mensen, middelen en kennis die hiervoor nodig zijn. Wij kunnen patronen en verbanden ontdekken die men zelf niet kan maken. De analyses van het Big Data Value Center leveren nieuwe inzichten op en bieden zelfs de mogelijkheid om zaken te voorspellen. Bijvoorbeeld hoe stadsbeheer inzichtelijker en goedkoper kan worden, of er een griepepidemie aankomt of hoe steden beter bereikbaar worden.

Benieuwd wat het Big Data Value Center voor u kan betekenen? Het Big Data Value Center ziet iedere dag weer volop kansen en nieuwe verbanden in data-analyses waaruit praktische toepasbare oplossingen ontstaan. Daarmee maken wij Nederland veiliger, duurzamer en gelukkiger en lossen we maatschappelijke problemen op. En bedrijven kunnen hun diensten uitbreiden en geld verdienen met big data oplossingen. Bij wat voor type big data vraagstuk kunnen wij u ondersteunen?

> Big data oplossingen voor de (gemeentelijke) overheid

> Big data oplossingen voor het MKB