cropped Slide4 1

The Big Data Game

The Big Data Game is een spel rondom fictieve Data-Driven Innovaties. Spelers ontwerpen een Data Driven Innovatie (DDI) en concurreren of werken samen. Het helpt spelers inzicht te krijgen in het 'bedrijfsecosysteem' rondom datagedreven innovaties.

 

Slide3 1 150x150

Waarom een Big Data Game

De toenemende beschikbaarheid van grote datasets, inclusief de tools en methoden om er zinvolle resultaten uit te halen, heeft de aanzet gegeven tot de het creëren van een nieuwe categorie van innovaties die hier gebruik van maken. Deze worden 'Data Driven Innovations' (DDI) genoemd: nieuwe services of producten die voor een zeer groot deel afhankelijk zijn van de acquisitie, opslag en analyse van gegevens. Dit lijkt voor velen een kans te zijn echte waarde te halen uit DDI's

Omdat data uit bits bestaan gedraagt het zich anders. Dit heeft belangrijke gevolgen voor Data Driven Innovations. De waardeketen waarin zo'n DDI wordt geïmplementeerd, zal enkele zeer specifieke uitdagingen en kansen bieden. Sommige oplossingen verstoren bestaande markten en zorgen voor opschudding, wetgeving en toezichthouders dienen een ​​antwoord te geven op hoe hiermee om te gaan (Uber).

The Big Data Game is gemaakt door TNO om de concepten rond Data Driven Innovations (DDI) duidelijker te maken. Specifieker, in het zakelijke ecosysteem waarin een DDI wordt ontwikkeld, moet een aantal vragen en problemen worden aangepakt, zoals:

 • Kan de DDI door één organisatie worden geïmplementeerd of is samenwerking nodig? En met wie?
 • Wat is belangrijker, de data hebben, het algoritme hebben, de markt hebben?
 • Welk(e) middel(En) moet(En) worden ontwikkeld En in welke volgorde?
 • Hoe kan ik belangrijke middelen inzetten, zoals een unieke dataset?

Het doel van de Big Data Game is om de spelers inzicht te geven in deze kwesties; niet via een presentatie of een rapport, maar door een ervaring. 

Door een bordspel te spelen met 5 teams (een team bestaat uit 1 of 2 personen), kan het bovengenoemde worden ontdekt.
Hierdoor groeit het bewustzijn van de mogelijkheden en complexiteit van DDI's en stelt het spelers in staat om hun eigen strategie in DDI's te bepalen.

Benieuwd hoe het werkt? / Geïnteresseerd in een speelsessie?, neem dan contact met ons op middels onderstaand formulier.

 

Slide8 150x150

Hoe werkt het spel

The Big Data Game speelt zich af rond fictieve Data-Driven Innovaties, in een branche die iedereen wel
kent, maar waar waarschijnlijk niet alle deelnemers relevante kennis van hebben.

Spelers ontwerpen een Data Driven Innovatie (DDI), en zullen concurreren of samenwerken. De game helpt spelers het 'business-ecosysteem' rondom data-gedreven innovaties te begrijpen.

The Big Data Game is een bordspel, er is geen computer nodig om het spel te spelen, waardoor de focus in de groep en op de tafel blijft.

Het spel wordt gespeeld in max zes rondes en in elke ronde kunnen spelers verschillende acties uitvoeren op basis van hun rol. Afhankelijk van de acties die ze ondernemen genereert elke speler waarde. De speler die aan het einde van het spel de meeste waarde heeft gegenereerd, wint.

slide10 1024x701 transp

Een overzicht van de belangrijkste spelmaterialen om een ​​idee te geven van hoe het wordt gespeeld:

 • Spelbord : In het midden van de tafel staat een spelbord waarop de (gedeelde) datagedreven innovaties kunnen worden ontwikkeld.
 • Innovaties: Spelers kunnen kiezen om een ​​van de zes verschillende innovaties te ontwikkelen die voor hen zijn gedefinieerd.
 • Middel(en): Elke speler ontvangt een middelenkaart waarop de middelen die nodig zijn voor een gegevensgestuurde innovatie worden weergegeven, zoals gegevens, algoritmen, visualisaties, business case, etc. Deze middelen kunnen worden gebruikt om innovaties op het speelbord te implementeren.
 • Nieuws en gebeurtenissen: In elke ronde wordt nieuws gepubliceerd en vinden gebeurtenissen plaats.
Benieuwd hoe het werkt? / Geïnteresseerd in een speelsessie?, neem dan contact met ons op middels onderstaand formulier.

 

Voor wie is het bedoeld? Slide9 1 150x150

De game is bedoeld voor groepen mensen met (minimale) basiskennis van Data Driven Innovations en
(big) Data in het algemeen.

Spelers hoeven geen (big) Data-experts te zijn, kennen elkaar al of werken voor hetzelfde bedrijf / organisatie.

Zoals in werkelijkheid, hoe meer achtergrondinformatie over (big) data je hebt, des te meer voordeel
zal dit in het spel voor bepaalde elementen opleveren.

Het spel spelen is met name geschikt als:

 • U overweegt om een ​​aantal ideeën voor DDI's op te volgen, maar weet niet hoe u moet beginnen of wat u kunt verwachten.
 • U wilt een samenwerking starten met meerdere organisaties en het project op een leuke en creatieve manier een kickstart geven.
 • U wilt een gesprek beginnen over de waarde van (big) Data, maar ook over de complexiteit die het met zich meebrengt, samen met bijv studenten of IT-personeel.
 • U wilt meer awareness krijgen van wat u met uw eigen (big) data kunt bereiken.

 

Wat leer je? Slide6 150x150

The Big Data Game is gemaakt door TNO om de concepten rond Data Driven Innovaties (DDI)
duidelijker te maken. Door het ervaren, in plaats van door een presentatie of rapport, geef je spelers meer inzicht in kwesties zoals:

 • Kan de DDI door één organisatie worden geïmplementeerd of is samenwerking nodig? Met wie?
 • Wat is belangrijker, de data hebben, het algoritme hebben, de markt hebben?
 • Welk middel moeten worden ontwikkeld en in welke volgorde?
 • Hoe kan ik belangrijke middelen exploiteren, zoals een unieke dataset?

 

Big Data Game contactformulier

Er is geen bedrijfsnaam ingevuld

Er is geen aanhef ingevuld

Vult u alstublieft uw naam in.

Er is geen geldig e-mail adres ingevuld

Er is geen geldig telefoonnummer ingevoerd

Ongeldige invoer

Vult u alstublieft een bericht of vraag in

Dit formulier kan alleen worden verzonden als ons privacybeleid wordt geaccepteerd.