BVCD Posters A4 Bereikbaar

Big data zorgt voor goed bereikbare steden 

Verkeersspecialisten van Rijksoverheid, de provincie en gemeenten denken elke dag na over de bereikbaarheid en verkeersafwikkeling die onder hun verantwoordelijkheid vallen. Terwijl andere collega’s willen dat de luchtkwaliteit in de stad verbetert. Twee verschillende uitgangspunten, maar samen moeten zij tot een oplossing komen om hun stad zo bereikbaar mogelijk te maken. Big data kan hier een belangrijke rol in spelen. Maar het ontsluiten, koppelen en interpreteren van al deze data om tot een integraal en realtime inzicht te komen is niet voor iedere gemeente even gemakkelijk.

Wij brengen alle knelpunten in kaart

Het Big Data Value Center ondersteunt gemeenten bij het oplossen van dit big data vraagstuk. Samen met de gemeenten kijken, analyseren en combineren wij hun data over verkeersstromen (verrijkte NDW-data en verkeersmodellen), logistieke stromen (modellering van herkomsten en bestemmingen van logistieke voertuigen op basis van een wagenparkscan), en de gegevens over luchtkwaliteit (meetdata en modelberekeningen). Op basis van al deze data zijn wij vervolgens in staat om onder andere de effecten van een milieuzone of een inrijverbod op bepaalde wegen aan te kaarten. Dit hebben wij recent gedaan voor de gemeente Rotterdam. Voor hen hebben wij een realtime dashboard gecreëerd dat data in kaart brengt, maar vooral inzichtelijk maakt wie er rijdt, wat er rijdt, waarom iemand rijdt en waar het voertuig naar toe gaat en vandaan komt. Hierdoor ontstaat het beeld en inzicht over de consequenties voor het totale beeld van verkeer en luchtkwaliteit. Deze informatie kan vervolgens worden gekoppeld aan stads-KPI’s als bijvoorbeeld luchtkwaliteit en geluid en geeft mogelijkheden om dynamisch te sturen op bereikbaarheid.

Heeft u te kampen met een uitdaging op het gebied van bereikbaarheid? Neem dan nu contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek. Het team van het Big Data Value Centerhet Big Data Value Center staat voor u klaar!