Sfeerverslag Big Data Café 20 maart

Bij dit Big Data Cafe waren er sprekers van KPN over Hadoop, Bee Aware en de KvK over Internet of Things.

De middag begon met een beeldende presentatie van Alwin Sixma over Big Data en het Big Data Value Center. Met tekeningen en afbeeldingen gaf Alwin duidelijke voorbeelden van Big Data toepassingen.

Hadoop as a service
Na Alwin was het woord aan Fred Heukels van KPN. Big Data vraagt om een betrouwbaar Big Data platform. Veiligheid en de mogelijkheid om leuke dingen met Big Data te doen staat voorop. Hadoop is het fundament waarop vele Big Dataplatformen worden gebouwd. Fred legde uit wat Hadoop as a service precies inhoudt en hoe het wordt toegepast.

Bee Aware
Linda Taboun van KPN gaf vervolgens een prachtige presentatie over het initiatief ‘Bee Aware’. De toenemende bijensterfte heeft ernstige gevolgen voor de voedselproductie. Zonder bijen is er ruim 30% minder voedsel beschikbaar op onze planeet. Hoe kunnen we dit tegen gaan en welke rol speelt Big Data hier in? KPN is bezig met het ontwikkelen van een ‘Bee Aware’ app. Door bijen te voeden groeit de bijenpopulatie. Via de app kun je zien of het voeden van de bijen effect heeft, je kunt je eigen bijdrage erin opslaan én delen via social media. Ook kun je zien hoe actief de rest van de buurt is bij dit initiatief. De app is nog niet beschikbaar.

Internet of Things
Als laatste was het de beurt aan Joris Castermans van de Kamer van Koophandel. Joris vertelde over Internet of Things: een netwerk van slimme communicerende objecten. Het komt steeds meer voor dat voorwerpen en apparaten aangesloten zijn op het internet. Niet alleen smartphones, tablets en computers, maar ook sensoren, lantaarnpalen, bruggen, viaducten, dijken… noem maar op. Het Internet of Things levert een heleboel data op. Zo kun je als bedrijf de data anlyseren en meer inzicht krijgen in plaats en tijdafhankelijke factoren. Wellicht levert dit nieuwe businesscases op.

De middag werd zoals gebruikelijk afgesloten met een gezellige netwerkborrel. Houd onze agenda in de gaten voor het volgende Big Data Café.