schaakbord
'Trends dwingen tot herijking ICT en strategie'

Megatrends als cloud computing, de opkomst van mobiele apparaten (apps), sociale media en het gebruik van big data bieden kansen voor nieuwe verdienmodellen, bedrijfsvoering en de opzet van de ict. 'Organisaties die slim inhaken op die nieuwe werkelijkheid kunnen volop profiteren. Bedrijven die de boot missen, zullen mogelijk verdwijnen.' Aan het woord is Hans Timmerman cto van EMC Nederland. Tijdens het congres EMC World in Las Vegas licht hij kort de toekomstvisie van zijn bedrijf toe.

 

EMC derde platform
Een term die daarbij veelvuldig voorbij komt is 'het derde platform'. Dat is een door analistenbureau IDC benoemde ontwikkeling. Na het mainframe (eerste platform) en client-server (tweede platform) ontstaat volgens het analistenbureau een derde platform dat is opgetuigd rond de genoemde ict-trends. Om te kunnen profiteren van de vier megatrends in ict (cloud, mobility, social media, big data) moeten bedrijven hun ict-infrastructuur en bedrijfsmodel aanpassen. EMC omarmt die door IDC benoemde ontwikkeling van het derde platform in de eigen bedrijfsvisie. 'Redefine IT' noemt EMC dat.

Timmerman: 'We gaan naar een situatie waarin wereldwijd miljarden gebruikers samen miljoenen apps gebruiken. Schaalbaarheid en agility (snel aanpassen en inspringen op veranderingen red.) zijn cruciaal. Beveiliging van de ict-infrastructuur en data-analyse van de groeiende hoeveelheid bedrijfsdata is daarbij een hoofdzaak.' Volgens Timmerman is het tweede platform (client-server) met gesloten technologie-stacks niet ingericht op die nieuwe situatie. 'Het is tijd om afscheid te nemen van die legacy en nieuwe business te bouwen op basis van het derde platform.'

In de visie van EMC wordt de ict-agenda de komende jaren bepaald door agile-development, de ontwikkeling van nieuwe apps waarbij de gebruiker centraal staat, de analyse van grote databestanden, waarbij 'data-lakes' worden ontrafeld tot real-time inzicht en stuurinformatie en hetet software defined datacenter, waarbij programmatuur bepaalde hardware-taken overneemt. Op het gebied van beveiliging verplaatst de aandacht van bestrijding van bekende bedreigingen naar het real-time inspringen op aanvallen, het bedrijf noemt dat adaptive data driven security.

VMware
EMC neemt die boodschap zelf ook ter harte. Het zoekt samen met de ingelijfde virtualisatiespecialist VMware, ontwikkelaar van programmeertaal voor webapplicaties Pivotal, en beveiliger RSA nadrukkelijk de samenwerking in een aanbod van ict dat aansluit bij de ict-trends en de nieuwe werkelijkheid van het derde platform. Timmerman vertelt dat de leveranciers de deur ook openhouden voor klanten die apparatuur, software en diensten van concurrerende leveranciers afnemen en slechts een deel uit de EMC-winkel willen kopen. EMC, dat met zo'n 30 procent marktaandeel 's werelds grootste storage-leverancier is, ziet zijn eigen bedrijf ook veranderen, licht Timmerman toe. Hij zegt dat een steeds groter deel van de omzet uit software komt. Het gaat dan met name om de omzet van virtualisatiesoftware van VMware. EMC zegt, gemeten naar omzet, inmiddels de zesde softwareleverancier van de wereld te zijn.

Tesla
Timmerman benadrukt dat de nieuwe werkelijkheid bedrijven dwingt om anders te kijken naar hun bedrijfsstrategie en verdienmodel. Als voorbeeld noemt hij automerk Tesla. 'Dat is feitelijk bijna een iPad op wielen. Dat vraagt een hele andere aanpak dan een traditionele automaker die het product ontwikkelt vanuit de auto en niet vanuit de elektronica. Timmerman verwacht dat bedrijven die de omschakeling naar de nieuwe situatie niet kunnen maken mogelijk het loodje zullen leggen.'

Bron
:
Computable
Gepubliceerd
:
20 mei 2014
Auteur
:
Pim van der Beek