eu vlag
Neelie Kroes: 'Europese bedrijven moeten zich meer op big data richten'
Europese bedrijven moeten zich meer gaan richten op big data. Dit zegt Eurocommisaris Neelie Kroes. De Europese commissie gaat regels opstellen die beter uiteenzetten wie de eigenaar is van big data. Daarnaast werkt Kroes ook aan een 'open data incubator', dat MKB'ers moet helpen een data-gebaseerde leveranciersketen op te zetten.

"Het is tijd dat wij ons richten op de positieve kanten van big data. Big data klinkt negatief en eng, maar dit beeld is voor het grootste deel onterecht. Leiders zouden big data dan ook moeten omarmen", zegt Kroes. De Europese commissie ziet vier grote problemen rond big data:

  • Een gebrek aan grensoverschrijdende coördinatie
  • Onvoldoende beschikbare infrastructuur en geld
  • Een tekort aan data-experts
  • Gefragmenteerde en te complexe regelgeving.

Europese commissie schiet bedrijven te hulp
De Europese commissie wil deze punten aanpakken. De commissie wil samen met EU-lidstaten bedrijven helpen bij het anonimiseren van data en pseudonimisatie, het uitvoeren van risico-analyses op persoonlijke gegevens en tools/initiatieven die het bewustzijn van consumenten vergroten. Daarnaast kondigt de Europese commissie aan te gaan investeren in de zoektocht naar technische oplossingen die de privacy van burgers op het gebied van big data vergroten.

De nieuwe regelgeving hoeven we overigens niet op korte termijn te verwachten. Ryan Heath, een woordvoerder van de Europese Commissie, zegt tegenover CBR dat de Europese Commissie minstens een jaar nodig heeft om te debatteren over het onderwerp. Voor die tijd hoeven we op dit gebied dan ook geen besluiten te verwachten.

Bron
:
Dutch IT-Channel
Gepubliceerd
:
3 juli 2014