data 2899901 640

BDVC ondertekent Manifest Tada – Duidelijk over data

Ingeschreven

 

Op 31 oktober 2017 lanceerde de Board het manifest. Overheden, bedrijven en andere organisaties kunnen het manifest tekenen. Hiermee laten zij zien dat ze verantwoord willen omgaan met data.
Wij als BDVC hebben het Manifest inmiddels ook ondertekend omdat wij het belangrijk vinden om verantwoord om te gaan met data. 

 

 Informatiesamenleving


“Enig idee hoe vaak het woord informatiesamenleving is genoemd in het regeerakkoord van Rutte III?” Franc Weerwind, burgemeester van Almere en in Amsterdam Economic Board verantwoordelijk voor de uitdaging digitale connectiviteit, hoort de antwoorden uit de zaal lachend aan. “Nul keer, inderdaad. Nul keer. En dat terwijl de informatiesamenleving er is en niet meer weggaat.”

Daardoor gaat de nabije toekomst er drastisch anders uitzien, zegt Weerwind. “We laten apparaten steeds vaker beslissingen nemen op basis van data. Algoritmes kunnen ons tijd besparen en gevaarlijk werk uit handen nemen. Dat is een vooruitgang. Maar er zijn ook vragen. Profiteert iedereen evenredig? Wie is er verantwoordelijk als beslissingen van algoritmen verkeerd uitvallen?”

 

Designing Responsible Digital Cities Deze en andere vragen omtrent verantwoord datagebruik kwamen in de afgelopen maanden uitgebreid aan bod tijdens de workshops Designing Responsible Digital Cities’, waarin professionals uit alle disciplines van de digitale samenleving werd gevraagd mee te denken over de waarden die in een verantwoordelijke digitale stad zouden moeten gelden.

 

De burgemeester legt uit dat het manifest wat de Board betreft een levend document is, waar ook andere regio’s gebruik van mogen maken. “Wij zijn ambitieus. We willen bewoners, bedrijven, overheden en kennisinstellingen ermee uitdagen. Ga met die waarden aan de slag. We denken dat we hiermee een voorbeeld kunnen zijn voor andere regio’s en landen.”

Er gebeurt dus al veel, maar het kan altijd beter. Vandaar het manifest: door bewust om te gaan met zowel de mogelijkheden als bedreigingen van digitale technologieën, kunnen we voorkomen dat burgerrechten in het geding komen en ervoor zorgen dat er zo evenredig mogelijk van kansen geprofiteerd wordt.

 

Bekijk en onderteken het Manifest

 

Voor meer informatie over Manifest TADA