Jan in de media

BIG DATA ALS DANS van Olifanten en Muizen

Big data is een gegeven en vrijwel alle organisaties moeten er wat mee. Maar dan loop je al snel tegen problemen aan: wat dan? Om bedrijven op de juiste weg te helpen hebben TNO en de Economic Boards van Amsterdam, Utrecht en Almere het Big Data Value Center (BDVC) opgericht.

Het eerste idee achter BDVC is om directe waardecreatie uit data mogelijk te maken. Dat klinkt in eerste instantie vaag. Maar volgens Wester wordt het snel ingewikkelder gemaakt dan het is door alles in één keer te willen omgooien. “Wij zeggen: laten we
kijken wat we nu al kunnen doen met big data. Hoe kun je additionele operationele waarde creëren in de processen die bedrijven nu al hebben.

  • Process
    BDVC zet in op het onderling delen van kennis en ervaringen. Dat doet BDVC door grotere bedrijven te koppelen aan innovatieve mkb’ers. Beiden hebben hun eigen uitdagingen met de toepassing van big data. “Aan de ene kant heb je de grote  bedrijven, die wij de olifanten noemen. Die zitten op een goudmijn van data, maar weten niet hoe ze die moeten uitbuiten. Bij de andere groep, de muizen, is het precies andersom. Die hebben alle oplossingen wel bedacht, maar missen de armslag om door te zetten. Wij laten de olifanten met de muizen dansen”, vat Wester het kort samen.

  • Netwerk
    Om het concept van BVDC werkbaar te maken is een groot netwerk van mkb’ers en zzp’ers opgezet. “Dat deden we heel geleidelijk, voornamelijk mond-tot-mond. Maar we organiseren ook een Big Data Congress.” Het is volgens Wester een win-winsituatie voor alle betrokkenen de armslag om door te zetten. Wij laten de olifanten met de muizen dansen”, vat Wester het kort samen..

 

Lees hier het volledige artikel